Wednesday, 30 November 2011

PR Protes undang-undang Perhimpunan Aman sambil MELEPAK!! DI TEBINGAN KUCHINGMajlis Peguam yang mengadakan demontrasi dan kekacauan sempena Ahli-ahli Parlimen meluluskan Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 di Dewan Rakyat yang juga diadakan di Kuching bertempat di Bangunan Mahkamah Lama. Namun, perhimpunan yang dianjurkan Persatuan Dayak Iban Sarawak dan ahli-ahli Majlis Peguam (kebanyakannya Ahli-Ahli PKR Sarawak) tidak ketinggalan mengadakan protes yang sama, tetapi tiada sambutan.

Difahamkan hanya lebih kurang 20 orang sahaja yang melakukan protes aman itu dengan kebanyakannya terdiri daripada ahli-ahli SADIA dan Majlis Peguam yang kebanyakkannya ahli-ahli PKR Sarawak.

Lebih mendukacitakan perhimpunan dan demontrasi yang diadakan itu telah mensasarkan sekurang-kurangnya 1,000 orang datang, tetapi amat mendukacitakan apabila hanya 20 sahaja yang kebanyakannya terdiri daripada penganjur.

Yang pasti perhimpunan aman semalam tidak mendapat sambutan daripada orang ramai malah boleh dikatakan gagal. Sasaran penganjur sebelumnya ialah lebih kurang 1,000 orang, tetapi yang hadir hanya 20 orang.

Kehadiran seramai 20 orang ahli-ahli SADIA dan Majlis Peguam yang membawa beberapa sepanduk dan poster berlegar-legar seperti ‘orang gila’ sambil melaung-laungkan batalkan rang Undang-Undang Perhimpunan Aman. Bagaimanapun, Dewan Rakyat sebulat suara bersetuju dengan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang dibentangkan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Sebelum diluluskan, setiap pemimpin tertinggi parti telah diberikan peluang untuk berhujah dan berbahas. Peluang ini telah digunakan sepenuhnya oleh kebanyakan Ahli Parlimen termasuk pemimpin Pakatan Pembangkang. Namun, tindakan mereka yang keluar dewan adalah gimik sahaja setelah memberikan hujah berkaitan Perhimpunan Aman 2011. Kononnya, mereka keluar sebagai tidak berpuas hati dan tanda protes.

Perhimpunan pada pagi itu diketuai ADUN Batu Lintang yang juga seorang ahli Majlis Peguam, See Chee How dan dibantu Setiausaha SADIA, Nicholas Mujah.

Manakala, protes dan demontrasi yang dianjurkan Majlis Peguam di Kuala Lumpur di jalan masuk menuju ke Bangunan Parlimen telah mendapat kecaman daripada rakyat Malaysia. Demontrasi yang dinaungi Majlis Peguam yang merupakan penyokong tegar Pakatan Pembangkang telah menyampaikan memorendum kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim di Bangunan Parlimen.

 Pemimpin Pembangkang sedang memperingati TUGU Pahlawan Sarawak sambil Melepak di tebingan Kuching. Dah tak ada sambutan MELEPAKLAH!!!!.

Sumber : Wira Kenyalang.

1 comment:


  1. arrayah.info
    - Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman bertentangan Al-Quran dan Sunnah

    ReplyDelete